Brandstichting zendmasten levensgevaarlijk

Agentschap Telecom staat voor een veilig verbonden Nederland. En juist nu Nederland zucht onder het coronavirus, blijkt dat geen sinecure. Nederland werkt massaal vanuit huis. Tenminste daar waar de aard van het werk het toelaat. Maatschappij en economie leunen meer dan ooit op IT- en communicatieverbindingen. Ook vitale sectoren als ziekenhuizen, zorginstellingen en politie. Ziekenhuizen moeten kunnen blindvaren op betrouwbare verbindingen voor bijvoorbeeld hartbewaking of patiƫntenzorg op afstand. Ambulances moeten altijd en overal kunnen beschikken over goede communicatieverbindingen met ziekenhuizen. En ook de politie kan niet zonder telecommunicatie. Dat maakt een betrouwbare en beschikbare digitale infrastructuur van levensbelang.

Nederland beschikt over een digitale infrastructuur van uitstekende kwaliteit. Heel veel bedrijven en instellingen leveren daar een bijdrage aan. De digitale infrastructuur bestaat onder meer uit glasvezel, internetkabels, straalverbindingen, satellieten en zendmasten. Samen maken ze dat we altijd en overal mobiel kunnen internetten, naar de calamiteitenzender op de radio kunnen luisteren en 112 kunnen bellen als er een noodsituatie is.

De afgelopen dagen zijn zendmasten in Nederland in brand gestoken. Zendmasten zijn een onmisbaar onderdeel van de digitale infrastructuur. Ze staan overal in Nederland, om dekking en capaciteit te bieden. Zonder zendmast een slechte of zelfs geen mobiele dekking. Zonder zendmast amper of geen mobiel internet of telefonie. Soms tot in een straal van wel 5 of meer kilometer. En dat kan tot hele ernstige situaties leiden. Het verstoort zelfs de bereikbaarheid van alarmnummer 112 en de ontvangst van NL-alerts. Dat is levensgevaarlijk en een uiterst zorgelijke ontwikkeling.

Het is in ons aller belang dat deze vorm van criminaliteit snel een halt wordt toegeroepen. Operators en alle andere betrokkenen werken gelukkig hard om de situatie zo goed en snel als mogelijk is te herstellen. Dat is van levensbelang. Voor heel Nederland, voor ons allemaal. Zeker nu.