Agentschap Telecom

Boekingssysteem voor mobiele videoverbindingen (LSA)

Agentschap Telecom is 1 november 2016 een pilot gestart met een online boekingssysteem voor het gebruik van frequentieruimte voor mobiele videoverbindingen. Het systeem is bedoeld voor vergunninghouders met een jaarvergunning met daarin frequenties in de 2300 – 2400 MHz op basis van medegebruik.

Maakt u gebruik van deze frequenties, maar heeft u nog geen vergunning? Hieronder leest u hoe u deze vergunning kunt aanvragen.

Vergunning aanvragen

U kunt een vergunning voor een jaar krijgen voor het gebruik van frequentiekanalen op basis van medegebruik. Dit betekent dat u het gebruik moet afstemmen met andere vergunninghouders en rekening moet houden met mogelijke storing.

Vraag een vergunning aan

Toelichting invulformulier

Omdat het formulier voor evenementen met name gebruikt wordt voor eenmalige evenementen zijn niet alle vragen van toepassing. Gebruikt u daarom onderstaande toelichting bij het invullen van het formulier voor het aanvragen een jaarvergunning:

Vraag 1: hier staat Aanvraag uiterlijk 10 werkdagen voor aanvang evenement. In plaats van evenement kunt u hier frequentiegebruik lezen. (Opmerking: De frequentieruimte mag niet gebruikt worden, voordat er daarvoor een vergunning is verleend.)

1.1. Relatienummer: Vul hier uw relatienummer in. Deze staat op uw omroepvergunning vermeld.
1.2. Periode van het evenement: bij de periode van het evenement kunt u de periode van een jaar invullen.
1.3. Naam van het evenement en 1.4. locatie: hier kunt u “diverse” invullen.

Vraag 6: Omschrijving van het frequentiegebruik
Bij de vraag over het soort gebruik (Type radiocommunicatie) kunt u ‘mobiele videoverbindingen’ invullen.

Account voor het boekingssysteem

Als u een vergunning voor mobiele videoverbindingen op basis van medegebruik heeft voor de kanalen 2325, 2335, 2385 en 2395 MHz ontvangt u een account voor het boekingssysteem.

Bekijk de spelregels voor het boekingssysteem.

Achtergrond pilot

Het gebruik in de frequentieband 2300 – 2400 MHz kenmerkt zich door dynamisch gebruik (ad hoc, kortdurend, lokaal). Er is onvoldoende spectrum beschikbaar om voor dergelijk gebruik exclusieve frequentieruimte toe te wijzen. Dit betekent dat de frequentieruimte gedeeld moet worden.

In 2014 bleek dat er bij de sector behoefte was aan een boekingssysteem. Daarnaast zijn er op Europees niveau plannen om de 2300 – 2400 MHz te bestemmen voor mobiele openbare netwerken (LTE). Om het gebruik voor mobiele videoverbindingen in de toekomst te kunnen faciliteren is het van belang dat Nederland inzicht heeft in het daadwerkelijk gebruik in deze band en de beschikbare ruimte voor sharing met andere gebruikers. Via deze pilot kan Nederland dit inzicht verkrijgen. De pilot loopt tot 1 november 2017.

Vragen?

Heeft u vragen over de LSA-pilot? Bekijk de meestgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op via  LSApilot@agentschaptelecom.nl