Beveiliging slimme apparaten

Verlichting die u met een app aan- en uitzet, de slimme thermostaat, smartwatches, draadloze speakers: het zijn allemaal slimme huishoudelijke apparaten die niet meer weg te denken zijn uit de huishoudens in Nederland. Hartstikke handig, maar ook kwetsbaar.

Vaak is beveiliging niet op orde. Bijvoorbeeld omdat software verouderd is en updates niet (kunnen) worden uitgevoerd. Hierdoor loopt u risico dat uw privacygegevens op straat komen te liggen, uw gegevens worden gehackt of dat uw apparaat wordt misbruikt in een DDOS-aanval. U merkt daar zelf weinig van. De gevolgen voor bedrijven, banken of (overheids)instellingen die worden aangevallen zijn enorm.

Laat hackers zich niet thuisvoelen. Beveilig uw huishoudelijke apparatuur!

Als consument kunt u het nodige doen om uw IoT-apparaten te beveiligen tegen cyberaanvallen. Een aantal tips:

 • Zoek online of er veiligheidsrisico's over uw apparaat bekend zijn en specifieke tips om uw apparaat veiliger te maken.
 • Voer regelmatig (beveiligings)updates uit aan uw apparaten. Op de website van de leverancier kunt u achterhalen of er updates beschikbaar zijn. Soms voeren apparaten zelfstandig updates uit.
 • Kies een sterk wachtwoord voor ieder apparaat (minimaal 12 tekens en niet alleen letters en cijfers). Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor verschillende toepassingen.
 • Kies voor tweestapsverificatie als dat mogelijk is. Dit is een extra beveiliging waarmee wordt gecontroleerd dat jij degene bent die inlogt. Denk aan de sms-code die je extra moet invoeren bij het inloggen.
 • Deel zo min mogelijk (privacygevoelige) informatie met het apparaat. Vul de velden die niet verplicht zijn, bijvoorbeeld niet in.
 • Is het niet nodig het apparaat te koppelen in uw huisnetwerk? Doe het dan niet.
 • Schakel apparaten die verbonden zijn met het netwerk uit als u ze lange tijd niet gebruikt.
 • Controleer op uw router / modem of de optie universal plug en play uitstaat. UPnP zorgt ervoor dat u van buitenaf eenvoudig uw (slimme) apparaten kan bedienen. Denk daarbij aan het printen op afstand of het op afstand in- en uitschakelen van uw slimme lampen. Handig maar niet heel veilig. Op de website of via de gebruikershandleiding van uw router staat hoe u UPnP kunt uitschakelen.
 • Kijk in de handleiding van het apparaat om na te gaan of er meer beveiligingsmaatregelen worden aangeboden.

Vermoed u dat uw slimme apparaat digitaal onveilig is? Dan kunt u dit melden bij Agentschap Telecom door het online meldingsformulier in te vullen.

Slim apparaat kopen? Let hierop:

 • Lees altijd de gebruikersvoorwaarden en het privacystatement van de fabrikant. Op die manier weet u al snel of het bedrijf aandacht heeft besteed aan de digitale veiligheid van het product.
 • Lees productreviews van uw IoT-apparaat.
 • Koop alleen apparaten waarvoor regelmatig updates beschikbaar komen.
 • Kies voor een apparaat van een vertrouwd merk, zodat u het bedrijf op beveiligingsprobelemen kan aanspreken.
 • Slimme apparaten moeten -net als computers- onderhouden worden op gebied van cyberveiligheid. Vindt u dat ingewikkeld? Besteed het dan uit of kies een alternatief product.

Meer lezen?

Het Digital Trust Center een aantal tips voor bedrijven op een rij gezet om bedrijfsapparaten te beschermen die gekoppeld zijn aan het internet.

Om consumenten te helpen hun apparaten veiliger te maken is de overheid een campagne gestart. Bekijk hier de campagnewebsite 'Doe je updates'.

Afbeelding met tips voor beveiliging IoT apparatuur