Ik ben medewerker

Het coronavirus dwingt velen van ons thuis te werken. Maar hoe doe je dat efficiënt en veilig? Lees onze tips:

Ik werk thuis, maar het telewerken is traag. Wat kan ik doen?

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder staan een aantal algemene tips om de snelheid te verbeteren:

Wifi-signaal

  • Maakt u gebruik van wifi? Zorg dan dat u een sterk signaal heeft. Agentschap Telecom biedt tips om het maximale uit uw router te halen.
  • Ook de meeste internetaanbieders hebben informatie op hun website over een optimaal wifi-signaal thuis. Ga hiervoor naar de website van uw provider en zoek op "Wifi verbeteren".

Voor vragen of klachten over de snelheid van uw internetverbinding kunt u terecht bij uw internetaanbieder.

Beschikbare capaciteit thuis

  • Zijn er meer mensen thuis die internet gebruiken? U deelt dan de beschikbare capaciteit waardoor vertraging kan optreden. Vraag anderen bij problemen om geen grote bestanden te downloaden en om videobellen tijdelijk te stoppen. Ook streaming videodiensten (Netflix, HBO, Videoland, NLziet, Disney+, Amazon Prime en Apple TV ) gebruiken relatief veel capaciteit.
  • Maak - indien mogelijk - gebruik van offline video. Deze kunt u het beste downloaden als weinig mensen thuiswerken (bijvoorbeeld ’s nachts).
  • Beeldbellen vergt meer capaciteit dan alleen een audioverbinding. Uw camera uitzetten kan helpen.
  • De meeste internetverbindingen thuis hebben meer capaciteit om te ontvangen (download) dan om te versturen (upload). Beperk daarom het uploaden van bestanden, en het versturen van videobeelden.
  • Gebruik liever chat-apps en e-mail. Deze verbruiken de minste capaciteit. Verlies informatieveiligheid daarbij niet uit het oog.

Hoe kan ik informatie veilig delen?

  • Beveilig je wifi-netwerk thuis door een sterk wachtwoord in te stellen. Hoe meer karakters in een wachtwoord, hoe sterker deze is. Gebruik daarbij hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Bedenk bij voorkeur een wachtwoord zin. Op de website van het Digital Trust Center staan tips voor het beveiligen van je netwerk en sterke wachtwoorden.
  • Verstuur geen bedrijfsdocumenten naar je privé-adres en deel geen gevoelige informatie via chat-apps of open clouddiensten. Gebruik bij voorkeur een chat-app met een sterk veiligheids- en privacybeleid, zoals Signal.
  • Werk je met vertrouwelijke informatie? Kies dan voor een bedrade verbinding. Dat is veiliger en bovendien niet kwetsbaar voor storingsbronnen en zwak signaal zoals wifi.

Ik ontvang verdachte e-mails over corona

Cybercriminelen maken misbruik van de situatie. Wees daar extra alert op. Lees het nieuwsbericht van het Digital Trust Center over hoe cybercriminelen het coronavirus misbruiken. Bekijk ook de tips ‘Hoe herken ik een phishing e-mail van het Digital Trust Center.