Serious game ‘Uitval van Telecom’.

Geen internet, wat nu?

Een stroomstoring, uitval van telefonie en internet én onrust binnen de gemeente. Het recept voor een flinke crisis. Gelukkig komen dit soort scenario’s zelden voor. Toch oefenen hulpdiensten regelmatig vergelijkbare crises. Om ervaring op te doen bij de bestrijding van rampen en lessen te kunnen trekken. Maar zijn gemeenten voorbereid op uitval van internet en telefonie? Weten gemeentemedewerkers wat er gebeurt als telefonie en internet in het gemeentehuis volledig lam ligt? Als computers langdurig op zwart staan,  een paspoortaanvraag of een overlijden niet meer verwerkt kan worden in de basisadministratie, klachten niet kunnen worden afgehandeld en de buitendienst mobiel niet meer bereikbaar is? De impact op de interne organisatie kan enorm zijn!

Oefenen in eigen organisatie

Om gemeenten inzicht te geven in de gevolgen van uitval van telecom in de eigen organisatie ontwikkelde Agentschap Telecom in samenwerking met onderzoeksbureau Revnext een serious game ‘Uitval van Telecom’. Revnext is strategisch expert op het gebied van cyber security. De serious game is gericht op de ernst en bedreigingen voor de telecom-infrastructuur. Door de game te spelen krijgt een gemeente inzicht in wat uitval van telecom betekent voor hun eigen organisatie.

Verbeteren serious game

De gemeente IJsselstein had in november 2018 de primeur van de serious game. Het leverde de gemeente nieuwe inzichten op. Ook Agentschap Telecom kreeg input om de game te verbeteren. Een nieuwe versie van de serious game wordt in 2019 beschikbaar gesteld aan alle gemeenten.