Digitalisering: vriend of vijand van vergroening?

Digitalisering kost stroom. Slimme apparaten verbruiken elektriciteit en datacenters verbruiken zelfs heel veel. Maar digitalisering helpt ook om te vergroenen en elektriciteit te besparen. Zonder slimme digitale systemen kan de energietransitie niet plaatsvinden.

Wat zijn, vanuit het oogpunt van vergroening en duurzaamheid, de argumenten voor en tegen digitalisering? Hoe kan digitalisering optimaal bijdragen aan de energietransitie? Wat is hierbij de rol van de markt en van de overheid?

Sprekers

Inhoud

De relatie tussen digitalisering en duurzaamheid is niet eenvoudig. Digitalisering is niet per definitie duurzaam of niet duurzaam. Veel hangt af van de wijze waarop digitalisering wordt ingezet (en van slim gebruik van nieuwe innovaties in de digitale infrastructuur). Zo zorgt de introductie van 5G niet per se voor hoger energieverbruik, omdat technische innovaties het ook mogelijk maken om het zendvermogen heel gericht in te zetten.

Desondanks zijn er nog veel stappen die Nederland kan zetten om de digitale infrastructuur duurzamer te maken. Om het energieverbruik te verminderen en om bijvoorbeeld hergebruik te stimuleren.

In dit webinar verkennen we het verband tussen digitalisering en duurzaamheid. Om zicht te krijgen op deze complexe relatie halen we zo veel mogelijk aspecten boven tafel. We kijken naar duurzaamheid met behulp van digitalisering, maar ook naar duurzaamheid van de digitale sector zelf. Ongetwijfeld gaat het ons niet lukken om het duurzaamheidsvraagstuk ter plekke op te lossen. Maar het zou goed zijn als in het maatschappelijke debat over digitalisering het duurzaamheidsaspect openlijker en eerlijker aan bod komt.

Online vervolg

Na afloop van het studio gedeelte van de webinar gaat de kennisuitwisseling online en interactief verder. U bent hierbij van harte uitgenodigd. In deze online omgeving kunt u verder praten, discussiëren en vragen stellen over de onderwerpen. De sprekers van de voorgaande webinar zijn hierbij ook aanwezig. Daarnaast is dit platform dé plek om informeel te netwerken en andere vakgenoten online te ontmoeten.

Tijd

13.00 – 13.30