Agentschap Telecom

Pleziervaart

Radiocommunicatie voor de pleziervaart

In Nederland staan meer dan 50.000 pleziervaarders als gebruiker van maritieme frequentieruimte geregistreerd bij Agentschap Telecom. Ze communiceren voor de veiligheid op het water met andere pleziervaarders, beroepsvaarders en met walstations, zoals verkeersleiders, brug- en sluiswachters en havenmeesters. Dit gebeurt met name via de marifoon. Hiervoor kunnen schepen gebruik maken van maritieme frequentieruimte.

Waarschuwen bij gevaar

Via de marifoon krijgen u en andere schippers informatie over bijvoorbeeld scheepvaartbewegingen, sluispassages en het weer. U kunt er ook anderen mee waarschuwen of zelf gewaarschuwd worden. De marifoon is de beste manier om te alarmeren als er gevaar dreigt.

Geen vergunning, wel registratieplicht

De scheepvaart hoeft sinds 2008 voor het gebruik van de meeste maritieme frequenties geen vergunning meer aan te vragen. Wel is registratie van het frequentiegebruik bij Agentschap Telecom een vereiste, voordat u uw radiozendapparatuur in gebruik neemt. Gaat u andersoortige apparatuur of nieuwe frequenties gebruiken? Dan werkt u uw registratie bij door een wijziging door te geven. Een volledige en juiste registratie zorgt voor een snelle identificatie van het schip, onder andere in geval van nood.

Bedieningscertificaat verplicht

Iedereen die op het water gebruik maakt van maritieme radiofrequenties, heeft een bedieningscertificaat nodig. Of dient onder toezicht van een houder van het juiste bedieningscertificaat de maritieme zendapparatuur te bedienen. Heeft u geen geldig bedieningscertificaat en gebruikt u maritieme frequenties? Dan riskeert u een boete. Meer weten over certificaten, de opleidingen hiervoor en de examens die u kunt afleggen? Kijk op de pagina over het bedieningscertificaat.

Zendvermogen marifoon: bewust kiezen

Er zijn verschillen tussen het gebruik van frequentieruimte voor de marifoon op binnenwateren en op zee. Stel uw marifoon op de Nederlandse binnenwateren standaard in op 1 watt. Zo voorkomen we verstoringen ergens anders in de ether. U heeft in Nederland op de binnenwateren bijna altijd voldoende bereik op 1 watt. In noodsituaties mag u hoog zendvermogen (25 watt) gebruiken. En ook op zee is een hoog zendvermogen toegestaan (25 watt). U leest hierover meer op de pagina over de marifoon en combimarifoon.

Niet vergeten: registratie voor u noodradiobakens in gebruik neemt

De ontwikkelingen in de maritieme radiocommunicatie gaan in een snel tempo. Zo zijn er steeds meer verschillende soorten noodradiobakens op de markt voor noodgevallen. Als een schip of opvarende in moeilijkheden komt, kunnen hulpdiensten te hulp schieten door op de automatische noodsignalen af te gaan. Daarom is een goede registratie van frequentiegebruik voor al uw noodradiobakens van levensbelang. Lees verder op de pagina over maritieme radiozendapparaten.