Agentschap Telecom

Scheepvaart

Spelregels op het water

U gebruikt een marifoon of andere maritieme zendapparatuur. Of u gaat dat binnenkort doen. U maakt hiermee gebruik van maritieme frequentieruimte. Bij Agentschap Telecom regelt u uw registratie van dit frequentiegebruik. Ook kunt u een bedieningscertificaat aanvragen - uiteraard nadat u het hiervoor geldende examen succesvol heeft afgelegd.

Op deze site leest u welke spelregels gelden voor scheepvaart en welke voorwaarden er zijn om frequentieruimte te gebruiken. Rechts op de pagina’s verwijzen wij telkens naar relevante achtergrondinformatie, documenten en formulieren.

Wet- en regelgeving

U leest op deze site welke voorschriften er zijn voor radiocommunicatie in de beroepsvaart en voor pleziervaart. En hoe Agentschap Telecom op naleving van deze regels toezicht houdt.  In de 'Regeling gebruik van frequentieruimte met meldingsplicht 2015' leest u welke voorschriften precies gelden.

Wat leest of regelt u hier?

U kunt op deze site enkele zaken direct regelen, om aan de regels rondom correct gebruik van zendfrequenties te voldoen. Zoals melding en registratie van frequentiegebruik als u maritieme radiozendapparatuur aan boord heeft. U dient de door ons toegewezen identificatienummers in te programmeren in uw apparatuur. Dan weten hulpdiensten bij calamiteiten meteen met welk schip zij contact hebben. Correct melden kan dus van levensbelang zijn! Verder is het belangrijk dat u een bedieningscertificaat heeft, voor u maritieme frequenties gaat gebruiken.

Maritieme nieuwsbrief

De maritieme nieuwsbrief wordt in de toekomst alleen nog maar digitaal verstuurd. Wilt u onze informatie blijven ontvangen? Geef dan uw correcte mailadres aan ons door. Dit doet u eenvoudig via het gebruikersregister.