Agentschap Telecom

Scheepvaart

Als u een marifoon of andere maritieme zendapparatuur gebruikt moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Lees welke spelregels gelden voor scheepvaart en gebruik van maritieme frequentieruimte.

Examen en registreren

Bij Agentschap Telecom regelt u uw registratie van dit frequentiegebruik. Ook kunt u een bedieningscertificaat aanvragen - uiteraard nadat u het hiervoor geldende examen succesvol heeft afgelegd.

Wet- en regelgeving

Lees welke voorschriften er zijn voor radiocommunicatie in de beroepsvaart en voor pleziervaart.  In de 'Regeling gebruik van frequentieruimte met meldingsplicht 2015' leest u welke voorschriften precies gelden.

Wat leest of regelt u hier?

U kunt op deze site enkele zaken direct regelen, om aan de regels rondom correct gebruik van zendfrequenties te voldoen. Zoals melding en registratie van frequentiegebruik als u maritieme radiozendapparatuur aan boord heeft. U dient de door ons toegewezen identificatienummers in te programmeren in uw apparatuur. Dan weten hulpdiensten bij calamiteiten meteen met welk schip zij contact hebben. Correct melden kan dus van levensbelang zijn! Verder is het belangrijk dat u een bedieningscertificaat heeft, voor u maritieme frequenties gaat gebruiken.

Maritieme nieuwsbrief

De maritieme nieuwsbrief wordt in de toekomst alleen nog maar digitaal verstuurd. Wilt u onze informatie blijven ontvangen? Geef dan uw correcte mailadres aan ons door. Dit doet u eenvoudig via het gebruikersregister.