Agentschap Telecom

Registreren

Registratie voor radiozendamateurs

Radiozendamateurs gebruiken frequentieruimte. Voor een veilig en legaal gebruik van die frequentieruimte gelden nationaal en internationaal regels. Een van de nationale regels is dat radiozendamateurs hun frequentiegebruik registreren bij Agentschap Telecom. Dit kan alleen als u bent geslaagd voor het examen N- of F- of een equivalent hiervan uit het verleden (A,B,C of  D). Er is hierbij een leeftijdgrens van kracht. Voor een N-registratie is de minimumleeftijd 12 jaar, voor een F-registratie 14 jaar.   

Registreren met DigiD

U kunt uw frequentiegebruik registeren door het online gebruikersregister te openen. U kunt hier inloggen met uw DigiD. Volg hierna de instructies op uw scherm. Dit is de gemakkelijkste manier om u als actief radiozendamateur te registeren. Als u nog geen DigiD heeft, kunt u deze aanvragen. Op de website van DigiD  vindt u alle informatie over dit digitale identiteitsbewijs.

Registreren zonder burgerservicenummer of als organisatie

Wanneer u geen burgerservicenummer heeft, kunt u zich ook registreren zonder DigiD. Dit duurt wel langer: maximaal zes weken. Daarvoor gebruikt u het aanvraagformulier inloggegevens dat u vindt op onze formulierenpagina. Onderwijsinstellingen en verenigingen gebruiken hiervoor het formulier 'inloggegevens organisaties'. Het ingevulde en ondertekende formulier stuurt u per post, fax of e-mail naar Agentschap Telecom. Ga hiervoor naar onze contactpagina. Zorgt u er wel voor dat uw aanvraag is ondertekend. Een niet-ondertekende aanvraag kunnen wij niet in behandeling nemen. U ontvangt na de registratie een bewijs van registratie van ons.

Procedure

  • Open het gebruikersregister
  • Ondervindt u problemen bij het openen van het gebruikersregister? Dan heeft dit wellicht te maken met de webbrowser die u gebruikt. Raadpleegt u daarvoor de handleiding registreren coördinaten, pagina 3, punt 7. De handleiding vindt u onder 'Downloads'
  • Log in met uw inloggegevens via 'Mijn gegevens'
  • Kies voor 'Nieuwe melding' wanneer u nog niet geregistreerd bent en volg de instructies in het scherm

Registreren vaste antenne 

Radiozendamateurs die een vaste zendantenne hebben, zijn verplicht deze antenne te registreren in het antenneregister. Meer hierover vindt u op onze webpagina over het Antenneregister