Agentschap Telecom

Opleiding en examen

Opleidingen en examens voor radiozendamateurs

Wie als radiozendamateur gebruik wil maken van frequentieruimte, moet kunnen aantonen voldoende kennis te hebben van techniek en regelgeving. Een examen afleggen is daarom verplicht. Kandidaten kunnen zich zelfstandig voorbereiden op een examen maar er zijn ook instanties die hiervoor cursussen verzorgen. Voor de examens is er geen leeftijdgrens, voor de registratie wel. Wie een N-registratie wil aanvragen moet minimaal 12 jaar oud zijn, de minimum leeftijd voor een F registratie is 14 jaar.

Twee soorten examens

Er zijn er twee soorten examens: de F- en de N-categorie. Iemand die slaagt voor het F-examen kan een registratie verkrijgen waarmee hij alle bevoegdheden heeft die er zijn voor zendamateurs. De F staat voor ‘full’, oftewel volledig. Wie een N-examen heeft gehaald, heeft na registratie beperkte bevoegdheid. De N staat voor “Novice” oftewel nieuweling en is van oudsher bedoeld als opstap naar de F- categorie. De proefexamens op onze website geven een indruk van de vragen die gesteld kunnen worden.

Geslaagd? Dan registreren!

Bent u geslaagd voor het examen en wilt u gaan uitzenden? Dan is eerst nog registratie van uw frequentiegebruik bij Agentschap Telecom verplicht.