Agentschap Telecom

Digitale televisie

Agentschap Telecom verleent de vergunningen voor digitale televisie. De publieke omroep krijgt daarbij voorrang. Frequentieruimte voor commerciële omroepen wordt verdeeld via een veiling of een vergelijkende toets.

De veiling op 4 juli van de vergunning voor digitale televisie heeft niet plaatsgevonden. Meer informatie over de veiling vindt u op de pagina Veiling digitale ethertelevisie

Voordelen digitale televisie

Met de omschakeling van analoge naar digitale televisie is er frequentieruimte vrijgekomen. Digitale signalen maken efficiënter gebruik van die ruimte. Van de vrijgekomen frequentieruimte kunnen andere diensten profiteren. Ander voordeel van digitale televisie is de betere beeld- en geluidskwaliteit. En digitale signalen zijn minder storingsgevoelig.

Informatie vergunningverlening

De publieke omroep krijgt voorrang bij het verlenen van vergunningen voor digitale televisie. Dit is wettelijk vastgelegd. Frequentieruimte voor commerciële omroepen wordt verdeeld via een veiling of een vergelijkende toets.  De vergunninghouder voor de landelijke publieke omroep is de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Twee partijen hebben een vergunning voor het uitzenden van commerciële digitale televisie. Lees meer over de vergunningen voor digitale televisie.

Applicatie Digitale Omroepzenders

De applicatie 'Digitale Omroepzenders' toont alle digitale omroepzenders, inclusief de frequenties, kanalen en opstelpunten.