Digitale omroep

Agentschap Telecom verleent vergunningen voor digitale radio-omroep (DAB+) en digitale televisie (DVB-T2). Frequentieruimte voor commerciële omroepen wordt verdeeld via een veiling of een vergelijkende toets. Agentschap Telecom publiceert de aankondiging van nieuwe verdelingen van deze vergunningen voor DAB+ op de website.

Digitale radio en DAB+

De vergunninghouders van digitale radio sluiten een samenwerkingsovereenkomst af voor uitzendingen in DAB+. Bij digitale radio kunnen in één keer meerdere programma’s tegelijkertijd uitgezonden worden via een zogenoemde multiplex.

Landelijke commerciële omroepen werken samen in één landelijke multiplex. Niet-landelijke commerciële omroepen werken samen met regionale publieke omroepen en een middengolf vergunninghouder in vijf niet-landelijke multiplexen. Ook de lokale omroepen zullen gebruikmaken van multiplexing.

Lokale digitale radio-omroep

Vanaf 10 maart 2020 kunnen lokale publieke en commerciële omroepen een vergunning aanvragen voor lokale digitale radio-omroep (laag 6). Deze vergunningen worden op volgorde van binnenkomst verleend.

Overzicht vergunningen digitale radio

Hieronder overzichten met al uitgegeven vergunningen voor digitale radio:

Vergunningverlening digitale televisie

Digitale televisie-uitzendingen via de ether worden verzorgd via de techniek DVB-T2. De publieke omroep krijgt voorrang bij het verlenen van een vergunning voor digitale televisie. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft een vergunning voor digitale televisie. KPN/Digitenne heeft een vergunning voor het uitzenden van commerciële digitale televisie.

Overzicht digitale omroepzenders

De applicatie Digitale omroepzenders toont alle digitale omroepzenders, inclusief de frequenties, kanalen en opstelpunten.

DAB+ landschap anno 2020

Netwerken voor digitale radio (DAB+) veranderen snel. We geven nieuwe DAB-lagen uit en delen oude DAB-lagen anders in. Maar hoe ziet het DAB+ landschap er anno 2020 uit? Dat leest u in De staat van het DAB+ radiolandschap in Nederland. In dit onderzoek is de dekking op papier aangevuld met feitelijke meetgegevens.