Digitale omroep

Agentschap Telecom verleent vergunningen voor digitale radio-omroep (DAB+) en digitale televisie. Als vergunninghouders van commerciële radio sluit u een samenwerkingsovereenkomst af voor uitzendingen in DAB+.

Digitale radio en DAB+

Bij digitale radio kunnen in één keer meerdere programma’s tegelijkertijd uitgezonden worden, de multiplex.

Landelijke commerciële omroepen werken samen in één landelijke multiplex. Ze moeten een samenwerkingsovereenkomst afsluiten om uitzendingen om in DAB+ mogelijk te maken.

Vergunningverlening digitale televisie

De publieke omroep krijgt voorrang bij het verlenen van vergunningen voor digitale televisie. Frequentieruimte voor commerciële omroepen wordt verdeeld via een veiling of een vergelijkende toets. 

Vergunningen Publieke omroep

De vergunninghouder voor de landelijke publieke omroep is de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Hieronder ziet u de vergunning voor digitale televisie van de NPO.

Kavel Toepassing Ingangsdatum Afloopdatum
Band IV - V Digitale televisie 01-02-2002 31-01-2030

Vergunningen commerciële omroep

Twee partijen hebben een vergunning voor het uitzenden van commerciële digitale televisie: KPN/Digitenne en Mobiele TV Nederland. Zij zenden uit via DVB-T.

Ingangsdatum Afloopdatum Toepassing Vergunninghouder
01-02-2002 31-01-2030 Digitale televisie KPN (Digitenne)
16-02-2009 15-02-2024 Digitale omroep Mobiele televisie Nederland
(band 3, 174-230 MHz)

Overzicht digitale omroepzenders

De applicatie Digitale omroepzenders toont alle digitale omroepzenders, inclusief de frequenties, kanalen en opstelpunten.