Registreren en instellen AIS en LRIT

Registreer uw AIS-transponder (Automatic Identification System) bij Agentschap Telecom. Zorg ervoor dat de MMSI, de scheepsnaam en radioroepnaam goed geprogrammeerd staan. Voor AIS hebt u het Basiscertificaat Marifonie nodig. Voor LRIT (Long Range Identification and Tracking) moeten wij een bewijs hebben dat uw apparatuur goedgekeurd is. Ook moet u wijzigingen aan ons doorgeven.

Boot op zee
Beeld: Jan Buwalda

AIS registreren en instellen

AIS is een wereldwijd systeem voor het automatisch identificeren en volgen van het scheepvaartverkeer. Als u AIS wilt gebruiken, dan moet u dit eerst melden bij Agentschap Telecom. Wij registreren dan het frequentiegebruik en u krijgt van ons een MMSI-nummer. Dit nummer programmeert u in de AIS-transponder, net als de roepnaam en de scheepsnaam. Schepen in de omgeving en walstations ontvangen deze informatie. Uw leverancier kan dit ook voor u doen. Heeft u al een registratie, maar geen MMSI-nummer? Vraag dan een MMSI-nummer aan via een wijziging in het register.

Wanneer is AIS verplicht

AIS is op vrijwel alle Nederlandse wateren verplicht voor de beroepsvaart en de recreatievaart langer dan 20 meter.

LRIT (Long range Identification and Tracking)

LRIT is een systeem voor overheden (kust- haven- en vlaggenstaten) waarmee schepen wereldwijd kunnen worden gevolgd en gelokaliseerd. Het bewijs dat uw LRIT-apparatuur voldoet aan de internationaal vastgestelde norm (het  ‘conformance test report)’, stuurt u naar Agentschap Telecom. Ook wijzigingen geeft u aan ons door.

Lees meer over LRIT op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport.