Vergunningen voor drones en modelvliegtuigen

Voor afstand bestuurbare (model)luchtvaartuigen en drones (ook wel RPAS: Remotely Piloted Aircraft systems)  is in bepaalde gevallen een vergunning nodig van Agentschap Telecom voor het gebruik van frequentieruimte.

Of u voor uw drone een vergunning van Agentschap Telecom nodig heeft, hangt af van het soort drone. De meeste drones zijn aan te merken als 'speelgoeddrones', waar u geen vergunning voor nodig heeft. Professioneel gebruikte drones hebben mogelijk wel een vergunning nodig.

De frequenties die professionele drones gebruiken, moeten bekend zijn bij Agentschap Telecom. Dit om het gebruik ervan in goede banen te leiden en zo verstoring van andere radiosystemen te voorkomen.

Vaak zijn ook andere ontheffingen nodig. Dit kunt u regelen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Wat u bij Agentschap Telecom moet regelen voor u een drone gebruikt

Als u een drone of RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems) wilt inzetten binnen het gezichtsveld, dan heeft u geen vergunning nodig. Maar wilt u storing voorkomen op uw RPAS of meer bandbreedte gebruiken, dan kunt u een vergunning aanvragen.

Maakt u gebruik van uw onbemande luchtvaartuig buiten het gezichtsveld of komt deze mogelijk in het Controlled Airspace (het luchtruim waar verkeersleiding aan vliegtuigen wordt gegeven), dan heeft u een vergunning nodig van Agentschap Telecom voor het frequentiegebruik.

Wat u moet regelen voor u een modelvliegtuig gebruikt

Met modelvliegen bedoelen we het hobbymatig besturen van een modelluchtvaartuig. Hiermee maakt u gebruik van frequentieruimte. Uw afstandsbesturing is bedoeld om korte afstanden te overbruggen en zal een gering zendvermogen hebben. In Nederland gebruikt u daarvoor meestal de vergunningsvrije radiotoepassingen. Voor vergunningsvrije radiotoepassingen hoeft u geen vergunningen bij Agentschap Telecom aan te vragen of meldingen te doen. Aan het frequentiegebruik zijn wel voorwaarden verbonden.

Waar u mag vliegen

De voorwaarden voor gebruik van RPAS en modelvliegtuigen, én waar u mag vliegen vindt u bij de Inspectie Leefomgeving en Transport drones en modelvliegtuigen).

Heeft u gevonden wat u zocht?

Was deze informatie nuttig voor u? Mist u zaken? We horen graag hoe we onze website kunnen verbeteren.

Feedbackformulier

Hiermee kunnen wij als dat nodig is persoonlijk contact met u opnemen.

Hiermee kunnen wij als dat nodig is persoonlijk contact met u opnemen.