Vergunningen voor drones en modelvliegtuigen

Voor drones (RPAS) en op afstand bestuurbare luchtvaartuigen is soms een vergunning nodig van Agentschap Telecom voor het gebruik van frequenties. Vaak zijn ook andere ontheffingen nodig. Dit kunt u regelen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Wat u bij Agentschap Telecom moet regelen voor u een drone gebruikt

Als u een drone (RPAS, Remotely Piloted Aircraft Systems) wilt inzetten binnen het gezichtsveld, dan heeft u geen vergunning nodig. Wilt u echter storing voorkomen of meer bandbreedte gebruiken, dan kunt u een vergunning aanvragen.

Maakt u gebruik van uw onbemande luchtvaartuig buiten het gezichtsveld, dan heeft u een vergunning nodig van Agentschap Telecom voor het frequentiegebruik.

Wat u moet regelen voor u een modelvliegtuig gebruikt

Met modelvliegen bedoelen we het hobbymatig besturen van een modelluchtvaartuig. Hiermee maakt u gebruik van frequentieruimte. Uw afstandsbesturing is bedoeld om korte afstanden te overbruggen en zal een gering zendvermogen hebben. In Nederland gebruikt u daarvoor meestal de vergunningvrije radiotoepassingen. Hiervoor is geen vergunning of melding nodig. Aan het frequentiegebruik zijn wel voorwaarden verbonden.

Waar u mag vliegen

De voorwaarden voor gebruik van RPAS en modelvliegtuigen, én waar u mag vliegen vindt u bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (drones en modelvliegtuigen).

Heeft u gevonden wat u zocht?

Was deze informatie nuttig voor u? Mist u zaken? We horen graag hoe we onze website kunnen verbeteren.

Feedbackformulier

Hiermee kunnen wij als dat nodig is persoonlijk contact met u opnemen.

Hiermee kunnen wij als dat nodig is persoonlijk contact met u opnemen.