Vergunningen voor drones en modelvliegtuigen

Er zijn voorwaarden verbonden aan het op afstand besturen van (model)luchtvaartuigen en drones. En voor de besturing van drones is in bepaalde gevallen een vergunning nodig van Agentschap Telecom voor het gebruik van frequentieruimte. Lees hier de voorwaarden en hoe u een vergunning kunt aanvragen.

Modelvliegen

Met modelvliegen bedoelen we het hobbymatig besturen van een modelluchtvaartuig. Voor de besturing maakt u gebruik van frequentieruimte. Uw afstandsbesturing is bedoeld om korte afstanden te overbruggen en heeft een gering zendvermogen. In Nederland gebruikt u daarvoor de frequentieruimte voor vergunningsvrije radiotoepassingen. Voor deze radiotoepassingen hoeft u geen vergunningen bij Agentschap Telecom aan te vragen of meldingen te doen. Aan het frequentiegebruik zijn wel voorwaarden verbonden.

Drones

De meeste drones maken gebruik van frequentieruimte waarvan het frequentiegebruik vrij is gesteld van een vergunning. Er zijn wel  voorwaarden gesteld aan dit frequentiegebruik. De fabrikant van deze soort drones heeft er al voor gezorgd dat u automatisch aan deze voorwaarden voldoet.

Sommige drones worden ingezet voor een professionele toepassing. Bijvoorbeeld bij tv-opnames, ter inspectie van bruggen of voor het meten van de schadelijke uitstoot van rookgassen door zeeschepen. Dan kan het vergunningsvrij gebruik van frequentieruimte niet genoeg zijn om de maximaal gewenste afstand te overbruggen. Of er wordt, als gevolg van de lange werkafstand, te veel hinder ondervonden door andere radiotoepassingen, zoals wifi. Andere draadloze toepassingen maken namelijk, ook onder voorwaarden, medegebruik van dezelfde frequentieruimte.

Wat u bij Agentschap Telecom moet regelen voor u een drone gebruikt

Waar het vergunningsvrij gebruik van frequentieruimte niet volstaat, kan Agentschap Telecom maatwerkvergunningen afgeven voor tijdelijk of permanent gebruik. U krijgt dan andere frequentieruimte toegekend, als dit beschikbaar en toepasbaar in uw apparatuur is. En met, indien nodig, een hoger zendvermogen dan bij vergunningsvrij gebruik is toegestaan. De vergunning is alleen rechtsgeldig binnen Nederland.

Frequentiegebruik onder vergunning voor een drone of RPAS

Voor de besturing van een professionele drone of RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems) en voor de overbrenging van de payload (doorgaans video) kunt u een vergunning aanvragen.

Frequentiegebruik met een luchtvaartradio voor contact met de luchtverkeersleiding

Indien u voldoet aan de door de Inspectie Leefomgeving en Transport gestelde criteria en u gaat vliegen in een door de verkeersleiding gecontroleerd luchtruim rond luchthavens, dan heeft u naast een radiobedieningsbevoegdheid (een zogenoemde RT-license voor een luchtvaartradio) ook een vergunning nodig van Agentschap Telecom voor het frequentiegebruik.

Waar u mag vliegen: Inspectie Leefomgeving en Transport

De voorwaarden voor gebruik van RPAS en modelvliegtuigen, én waar u mag vliegen vindt u bij de Inspectie Leefomgeving en Transport drones en modelvliegtuigen).

Heeft u gevonden wat u zocht?

Was deze informatie nuttig voor u? Mist u zaken? We horen graag hoe we onze website kunnen verbeteren.

Feedbackformulier

Hiermee kunnen wij als dat nodig is persoonlijk contact met u opnemen.

Hiermee kunnen wij als dat nodig is persoonlijk contact met u opnemen.