Agentschap Telecom
Downloads

Luchtvaartuigen

Aan boord van luchtvaartuigen wordt veel gebruikgemaakt van communicatieapparatuur. Als u deze apparatuur gebruikt, hebt u een vergunning nodig. U maakt immers gebruik van luchtvaartfrequenties. Agentschap Telecom verleent die vergunningen.

Welke vergunning heeft u nodig?

Voor het gebruik van luchtvaartfrequenties zijn er drie vergunningcategorie├źn:

NB: U vraagt een vergunning aan die past bij de inrichting van het toestel en bij het frequentiegebruik. Veranderen deze omstandigheden, dan kan het zijn dat u een vergunning nodig hebt uit een andere categorie. In dat geval vraagt u een nieuwe vergunning aan. U kunt een bestaande vergunning namelijk niet aanpassen naar een vergunning in een andere categorie.

Vergunning aanvragen

U vraagt een vergunning aan met het aanvraagformulier dat u vindt op onze formulierenpagina. De kosten voor de vergunningen vindt u op onze pagina Tarieven.

Radionoodbaken

Met een vergunning voor beperkte of volledige toegang luchtvaartfrequenties beschikt u tegelijk over een vergunning voor het radionoodbaken (ELT). Het radionoodbaken is van levensbelang in geval van nood. Het zendt in noodsituaties een radiosignaal uit.

Buitenlandse vluchten en ARSL

Alleen met een vergunning voor beperkte of volledige toegang kunt u frequentieruimte in het buitenland gebruiken. Dat mag niet met een vergunning voor recreatieve luchtvaart. Bij buitenlandse controle kan gevraagd worden naar een Aircraft Radio Station Licence (ARSL). Dit document wordt sinds 2011 toegestuurd als bijlage bij de vergunning. Hebt u wel een vergunning voor volledige of beperkte toegang en nog geen ARSL, dan kunt u dit aanvragen bij Agentschap Telecom.