Agentschap Telecom

Leeftijdsgrenzen films en games

 “Te jong? Dan moeten wij nee verkopen.” zo luidt de slogan van de voorlichtingscampagne over leeftijdsgrenzen op films en games. De campagne werd in 2009 gelanceerd, maar is nog altijd actueel.

Winkels, videotheken, bibliotheken en bioscopen zijn wettelijk verplicht bij het aanbieden en verkopen van beeldmateriaal de juiste leeftijdsgrenzen in acht te nemen. Uit onderzoek* blijkt dat een grote meerderheid (88%) van de ouders een betere naleving ven de leeftijdsgrenzen ondersteunt.

Controle door Agentschap Telecom

Medewerkers van Agentschap Telecom controleren landelijk of bedrijven en instellingen bij het aanbieden en verkopen van beeldmateriaal zich houden aan de juiste leeftijdsgrenzen. Ondernemers en personeel kunnen daarbij uitgaan van de leeftijdsclassificaties van Kijkwijzer en PEGI. Bij constatering van een overtreding kan de inspecteur een proces-verbaal opmaken.

Melding maken van overtreding

Indien u vermoedt dat een bedrijf of instelling beeldmateriaal verkoopt, verhuurt of vertoont zonder zich daarbij aan de leeftijdsclassificaties van kijkwijzer of PEGI te houden dan kunt u dat melden bij Agentschap Telecom. U kunt daarbij gebruik maken van dit meldingsformulier. Een inspecteur zal het bedrijf of instelling dan op korte termijn bezoeken.

Handhaving van artikel 240a Wetboek van Strafrecht.
In opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.