Stappenplan voor u begint met graafwerkzaamheden
Onderstaande informatie is ook in brochurevorm beschikbaar.
Wat u moet doen voordat u graafwerkzaamheden verricht
Gaat u graven, heien, een damwand slaan? Dan is het goed vooraf te weten wat u in de bodem kunt tegenkomen. Verricht u mechanische graafwerkzaamheden in de ondergrond, dan moet u weten welke kabels of leidingen er in de bodem zitten. In het overzicht hieronder ziet u wat u moet doen. Klik op de + voor meer informatie.
Stappenplan voordat u aan de slag gaat
Meld uw mechanische graafwerkzaamheden altijd voor de start bij het Kadaster via KLIC-online. Het maakt niet uit of dit werk op eigen terrein of op openbaar grondgebied plaatsvindt. Zonder melding mag u niet starten met de graafwerkzaamheden.
Minimaal drie, maar op zijn vroegst twintig werkdagen voordat u met het werk begint. U ontvangt dan uiterlijk binnen twee werkdagen van het Kadaster de relevante gegevens over kabels en leidingen in de bodem. Ook wel gebiedsinformatie genoemd.
Kijk de gebiedsinformatie die u ontvangt goed na en check of er een Eis-voorzorgsmaatregel van toepassing is.
De levering bevat een Eis-voorzorgsmaatregel
Bij gebruik van de Klic-viewer ziet u bij het inladen ‘Let op! Deze levering bevat een Eis-voorzorgsmaatregel’. In de leveringsbrief vindt u de thema’s waarvoor de Eis-voorzorgsmaatregel geldt. De verantwoordelijke netbeheerder wil dan voorzorgsmaatregelen treffen, vaak voordat de graafwerkzaamheden beginnen. Meer informatie en de contactgegevens vindt u in de bijlage van de gebiedsinformatie die u van het Kadaster ontvangt. Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de beheerder en meld wanneer de graafwerkzaamheden beginnen. Binnen drie werkdagen na dit contact moet de beheerder zijn voorzorgsmaatregelen treffen.
Eerst afspraken maken, dan beginnen
Maak met de netbeheerder goede afspraken over het nemen van voorzorgsmaatregelen en door wie deze worden uitgevoerd. Stem af welke maatregelen u als grondroerder moet nemen. Bij deze voorzorgsmaatregelen kan gedacht worden aan een tijdsplanning, de aanwezigheid van de beheerder bij het graven en het opsporen en markeren van de kabel of leiding. Afspraken over inspanningen die u uitvoert, moet u schriftelijk vastleggen. Uiteraard kunt u als grondroerder ook een afsprakenformulier van de beheerder gebruiken (bijvoorbeeld het format van de VELIN). Maar als grondroerder blijft u verantwoordelijk voor het schriftelijk vastleggen. Daarnaast is het belangrijk dat de afspraken aanwezig zijn op de graaflocatie, zodat iedereen (ook uw graafteam) deze kan nalezen. Begin nooit met de werkzaamheden als er nog geen voorzorgsmaatregelen zijn getroffen. Dit is niet toegestaan. Ook niet als de netbeheerder niet binnen drie werkdagen alle voorzorgsmaatregelen heeft getroffen.
Vergelijk uw opdracht/werkplan met de theoretische liggingsgegevens op eventuele raakvlakken. Misschien liggen er in theorie kabels en/of leidingen in de omgeving van het gebied waar de graafwerkzaamheden worden uitgevoerd.
Bepaal de exacte ligging van de kabels en leidingen. Dat gebeurt meestal door het handmatig graven van proefsleuven.
Soms ligt een kabel of leiding niet op de plek waar deze volgens de gebiedsinformatie zou moeten liggen. Voor de betrouwbaarheid van de liggingsgegevens en het voorkomen van graafschade, is het belangrijk dat de informatie over kabels en leidingen klopt. Als grondroerder bent u verplicht een afwijkende situatie van een net te melden aan het Kadaster. Wanneer u dit meldt, informeert het Kadaster de betreffende netbeheerder. Van een afwijking is sprake als de kabel of leiding horizontaal meer dan een meter afwijkt van de theoretische ligging ervan op de kaart.
Wat betekent dit voor u?
Het is niet nodig om de afwijkende situatie exact in kaart te brengen. Ook nagraven is niet nodig. Wel is het belangrijk dat u op één van de kaarten van het Kadaster aangeeft waar u de kabel of leiding heeft gevonden. Deze stuurt u samen met het nummer van de graafmelding op naar het Kadaster, eventueel aangevuld met foto’s. Meer informatie over deze procedure vindt u op de website van het Kadaster.
Zorg dat alle ontvangen gebiedsinformatie van het Kadaster altijd op de graaflocatie aanwezig is.
De (gebieds)informatie bestaat uit verschillende bestanden en bestandsformaten. Bij het gebruik van een viewer dient deze (KLIC) viewer de door de netbeheerder aangeleverde gevectoriseerde informatie te visualiseren conform het Presentatiemodel Kabels en Leidingen (PMKL). De liggingsgegevens en relevante eigenschappen van het net uit de .xml bestanden worden met behulp van een programma gevisualiseerd tot een overzicht waarbij naast de ligging, ook alle andere meegestuurde eigenschappen van dat net (zoals soort materiaal, diameter, aantal kabels en medium) getoond kunnen worden.
Help ons de website te verbeteren
Heeft u gevonden wat u zocht? Was deze informatie nuttig voor u? Mist u dingen? We horen graag hoe we onze website kunnen verbeteren.