In deze tijd verwachten we dat ons internet het altijd doet. Toch komt het voor dat de (draadloze) internetverbinding thuis of op kantoor (lokale breedbandnetwerken) niet goed werkt. U kunt hier zelf iets aan doen zoals het gebruik van vergunningsvrije frequenties of frequenties in de 3,5 GHz-band of het gebruik van femtocellen of picocellen. Ook kunt u contact opnemen met uw provider.

Vergunningsvrij gebruik

Een deel van de 1800 MHz-band (1780–1785 MHz en 1875–1880 MHz) is vergunningvrij. Die frequentieruimte mag u zonder vergunning gebruiken.  De voorwaarden voor het gebruik van deze frequentieband zijn opgenomen in de Regeling gebruik van frequentieruimte zonder vergunning en zonder meldplicht 2017.

Femtocellen en picocellen

Voor het gebruik van de frequentieruimte voor femtocellen en picocellen (small cells) heeft u toestemming van uw telecombedrijf/provider nodig. Femtocellen zijn kleine, zelfstandige basisstations voor gebruik binnenshuis. Ze hebben een bereik van enkele meters.

Picocellen zijn basisstations met een iets groter bereik dan femtocellen. Het bereik van picocellen is enkele tientallen meters.

Vergunning 3,5 GHz-band aanvragen

Heeft u een bedrijf in een industriegebied waar onvoldoende internetcapaciteit beschikbaar is? Of een besloten bedrijfsterrein waar u gebruik wilt maken van mobiele breedbandcommunicatie? Dan kunt u een vergunning aanvragen voor het gebruik van frequentieruimte in de 3,5 GHz-band. Vergunningen kunnen tot maximaal 1 september 2022 verleend worden.

De vergunning vraagt u aan met het formulier Aanvraag vergunning frequentieruimte lokaal breedbandnetwerk.

Voorwaarden aanvraag 3,5 GHz

Het satellietgrondstation van het Ministerie van Defensie in Burum maakt ook gebruik van de 3,5 GHz-band. Zenders uit het hele land kunnen de ontvangst van satellietsignalen verstoren. Om dit te voorkomen zijn er strikte voorwaarden voor het gebruik van de 3,5 GHz-band. Zo geeft Agentschap Telecom in de 3,5 GHz-band alleen vergunningen uit onder de lijn Amsterdam-Zwolle. Daarnaast moet u bij gebruik onder deze lijn het uitgestraalde vermogen in de richting van Burum beperken. Deze voorwaarden zijn beschreven in het Nationaal Frequentieplan (NFP) .

Houd er verder rekening mee dat de vergunning tijdelijk is. Op dit moment geeft Agentschap Telecom vergunningen met de einddatum 2022.

Ook is in de Randstad veel vraag naar deze vergunning. Hierdoor is de kans klein dat u een vergunning krijgt voor de Randstad. Wilt u toch een vergunning aanvragen voor de Randstad? Neem dan eerst contact met ons op.

Evaluatie 3,5 GHz-band in 2018

Het huidige beleid voor de 3,5 GHz-band wordt in 2018 geëvalueerd. Mogelijk blijft daarna alleen het banddeel 3600-3800 beschikbaar voor lokale breedbandnetwerken. Het is raadzaam daar in de keuze van uw apparatuur alvast rekening mee te houden door apparatuur te gebruiken die omgestemd kan worden.

Als u meer informatie wilt over de 3,5 GHz-band kunt u contact opnemen met ons Klantcontactcentrum op telefoonnummer 050-587 74 44.