Agentschap Telecom

Consument

Apparaten voor privégebruik: vaak geen vergunning nodig

Gebruikt u wel eens een draadloze babyfoon, WiFi, een afstandsbediening voor de garagedeur of een (auto)alarminstallatie? Apparatuur waarvoor frequentieruimte nodig is? Voor veel van die apparaten heeft u geen vergunning nodig.
Op deze website leest u welke apparatuur u zonder vergunning kunt gebruiken. Ook vertellen wij wat u kunt doen bij storingen aan de apparaten. Rechts op de pagina’s verwijzen wij telkens naar relevante achtergrondinformatie, documenten en formulieren.

Voorwaarden en richtlijnen

Vergunningvrije apparatuur moet wel aan een aantal voorwaarden en eisen voldoen. Bijvoorbeeld aan eisen rond het maximumvermogen.
Radioapparatuur moet voldoen aan de Europese Radioapparatuur-richtlijn. U herkent geschikte apparatuur aan de CE-markering en, als er gebruiksbeperkingen gelden, aan het waarschuwingsteken.

Wat leest of regelt u hier?

In Nederland kunt u een aantal apparaten zonder vergunning gebruiken. Daarvoor geldt geen meldings- of registratieplicht. Het gaat om apparaten met doorgaans een beperkt zendvermogen, waarmee u korte afstanden overbrugt.
Heeft u last van storing op deze apparatuur en kunt deze niet zelf verhelpen? Neem dan contact op met de leverancier. Hij is verantwoordelijk voor een juiste werking van de apparaten. Agentschap Telecom verricht voor deze apparatuur geen storingsonderzoek. Dat doen we alleen voor apparatuur waarvoor een vergunning of registratie nodig is. Wel geven wij een aantal tips, waarmee u zelf de storing kunt verhelpen of zelfs kunt voorkomen.
Ook veiligheid speelt mee in de telecommunicatie, bijvoorbeeld bij telefoongesprekken, SMS- en MMS-berichten, e-mails en internetverkeer. Uw aanbieder helpt mee deze veiligheid te waarborgen en bijvoorbeeld criminele activiteiten te voorkomen en te bestrijden. Daarom moeten aanbieders aan een aantal verplichtingen voldoen.