Meldpunt onveilige slimme apparaten

Heeft u slimme apparatuur in huis? Bijvoorbeeld een thermostaat die op internet is aangesloten, een smartwatch of een draadloze speaker? Soms is de digitale veiligheid daarvan niet op orde. Als dat het geval is, loopt u het risico dat uw privégegevens of andere privacygevoelige informatie wordt gehackt.

Is uw slimme apparaat digitaal onveilig? Vul dan het meldingsformulier onveilige slimme apparaten in. Om uw melding goed in behandeling te kunnen nemen, helpt het om ons van zoveel mogelijk gedetailleerde informatie over het apparaat te voorzien.

Meldingsformulier onveilige slimme apparaten

Bijvoorbeeld een slimme thermostaat, smartwatch, kindertablet, smart tv, internetbabyfoon, router of beveiligingscamera.

Vaak vindt u deze informatie op de verpakkingsdoos, op de voorkant van de handleiding of op het apparaat.

Vaak vindt u het model/typenummer op de verpakkingsdoos of op de voorkant van de handleiding.

Vermeld hier wanneer en in welke (web)winkel het apparaat gekocht is. Bijvoorbeeld op ’23 februari 2019 bij winkel X’ of ‘zomer 2019 bij webwinkel X’.

Bijvoorbeeld:
- kindertablet update software niet automatisch
- De buren kunnen zonder wachtwoord (en dus toestemming) connectie maken met onze babyfoon.
- ik kan het standaard wachtwoord van mijn smart tv niet aanpassen.

Heeft u een foto van de verpakkingsdoos van het apparaat of van de voorkant van de handleiding? Voeg deze toe als bijlage.

Heeft u nog vragen?

Voor andere vragen aan Agentschap Telecom over onveilige slimme apparaten of het onderzoek verwijzen wij u naar ons Klantcontactcentrum. Voor vragen over (slimme) apparaten kunt u ook terecht op de website van de ConsuWijzer, Autoriteit Consument & Markt (ACM) of de NVWA. Bij de Autoriteit Persoonsgegevens kunt u terecht met vragen over persoonsgegevensgebruik in relatie tot deze apparaten. Ondernemers kunnen terecht bij het het Digital Trust Center.