Kamerbrief over de 3,5 GHz band en Inmarsat

Om de 5G-uitrol in heel Nederland mogelijk te maken en aan de verplichtingen van het Europese Telecomkader te voldoen, moeten de frequenties in de 3,5 GHz band beschikbaar komen. Op 30 juni 2021 heeft de voorzieningenrechter van de Rechtbank Rotterdam een uitspraak gedaan over de ter beschikking stelling van de 3,5 GHz band voor mobiele communicatie in relatie tot de borging van het nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie (hierna: NSV-communicatie) door Inmarsat. Over de gevolgen van deze uitspraak heeft de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de Tweede Kamer middels een brief geïnformeerd.

In de kamerbrief staat onder andere dat de Staatssecretaris van EZK een adviescommissie wil instellen voor dit complexe vraagstuk. De adviescommissie wordt gevraagd te adviseren hoe op een verantwoorde wijze de 3,5 GHz band zo spoedig mogelijk beschikbaar kan worden gesteld voor mobiele communicatie in heel Nederland, op een wijze die ook de NSV-communicatie door Inmarsat waarborgt.

Bij de adviescommissie staan onafhankelijkheid, zorgvuldigheid en deskundigheid voorop. Er komt ruimvoldoende gelegenheid voor alle stakeholders, waaronder multinationale ondernemingen, de huidige lokale vergunninghouders in de 3,5 GHz band en Inmarsat om met de commissie te praten en zienswijzen te bespreken. Dit advies is voor de Staatssecretaris van Economische Zaken zwaarwegend.