Uitrol 5G: Agentschap Telecom pleit voor harmonisatie lokaal beleid

Agentschap Telecom publiceert Staat van de Ether 2018

De komst van 5G is belangrijk voor Nederland. Het is een voorwaarde voor innovatie en economische groei. Voor 5G zijn antennes en glasvezel nodig. Agentschap Telecom signaleert grote verschillen in de regels die gemeenten daarbij hanteren. Dat kan de uitrol van 5G bemoeilijken en vertragen. Agentschap Telecom pleit daarom voor harmonisatie van lokale regels. Dat staat in de Staat van de Ether 2018 die vandaag is gepubliceerd.

Vrouw in zelfrijdende auto met ipad voor zich

De komst van 5G is belangrijk voor de lokale leefbaarheid en economie. Dat geldt voor alle gemeenten. En dus voor heel Nederland, want ons land is de optelsom van 355 Nederlandse gemeenten.

Lokale prioritering van digitale connectiviteit en het versterken en ontwikkelen van kennis en kunde worden hiermee gezamenlijke belangen. Agentschap Telecom pleit daarom voor een collectieve inspanning van gemeenten, het Rijk en marktpartijen om de knelpunten op lokaal niveau weg te nemen. Meer weten? Lees het artikel Succesvolle uitrol 5G vraagt om harmonisatie lokaal beleid in de Staat van de Ether 2018.

Verder in de Staat van de Ether onder meer:
- Dichtslibbend spectrum leidt tot verminderd bereik;
- Mobiele bereikbaarheid tijdens evenementen niet altijd gegarandeerd; 
- WIBON en graafschades: sturen op gedragsverandering kost tijd