Controle vervalt op installaties om audio en video mee te verzenden

Omroepen en productiebedrijven hoeven voortaan niet meer aan Agentschap Telecom te vragen op welke locatie ze gebruik mogen maken van hun ‘Satellite News Gathering-installaties’ (SNG).

Dit besluit is genomen naar aanleiding van een onderzoek van de Europese Organisatie voor Post en Telecommunicatie  (‘CEPT’). De ontheffing van deze controle geldt per direct. SNG’s zijn installaties om audio en video mee te verzenden, bijvoorbeeld bij nieuwsitems op locatie of uitzendingen van grote sportevenementen.

Om de veiligheid van de luchtvaart te garanderen controleerde het agentschap eerder het zendvermogen van de installaties. Een te hoog zendvermogen kan de elektronische apparatuur aan boord van vliegtuigen verstoren. Uit het onderzoek van de CEPT blijkt nu dat de zendvermogens van alle in Nederland vergunde installaties binnen de veilige marges liggen. De verplichting om de zendlocatie te controleren is daarmee overbodig geworden.