Agentschap Telecom

Inspecteurs halen radiostation uit de lucht en lossen storing op

14 augustus, 2017

Diverse meldingen kwamen er binnen over storing in tv en internet in Limburg. Inspecteurs van Agentschap Telecom ontdekten de oorzaak.

Het is maandagochtend als onze inspecteurs richting Zuid-Limburg vertrekken. Al enige tijd onderzoeken zij een melding van een storing op het KPN-netwerk. Een groep KPN-klanten kan bijna dagelijks (vaak enkele uren) geen gebruik maken van televisie, telefonie en internet. Dit blijkt het gevolg van illegale uitzendingen in de 6 MHz band.

Storingsmeldingen

Elk jaar behandelt het agentschap vele honderden storingsmeldingen. Deze meldingen variëren van het niet kunnen bellen of internetten tot aan hulpdiensten die niet meer met elkaar kunnen communiceren. In enkele gevallen worden deze storingen veroorzaakt door illegale uitzendingen. In het afgelopen halfjaar is het aantal storingsmeldingen in de 6MHz-band toegenomen. Het agentschap heeft over dit specifieke illegale gebruik ook meldingen ontvangen van een buitenlandse overheid. De 6 MHz-band wordt wereldwijd gebruikt door onder andere overheden en bedrijven. Ook de scheepvaart maakt veelvuldig gebruik van de frequenties in deze band. Afhankelijk van de radiocondities reikt het signaal overdag tot wel 800 kilometer en 's nachts kunnen deze radiosignalen tot wereldwijde verbindingen leiden.   

Na goede afspraken met de lokale politie stellen onze inspecteurs een onderzoek in. Ze brengen een bezoek aan de woning waarvanuit een illegale uitzending wordt uitgezonden. De inspecteurs treffen een illegaal radiostation aan. Het radiostation beschikt niet over een vergunning en blijkt de storing op het KPN-netwerk te hebben veroorzaakt. De apparatuur wordt in beslag genomen. Tegen de verdachte wordt een proces-verbaal opgemaakt. Uitzenden in de 6MHz band zonder vergunning is strafbaar. Het agentschap treedt strafrechtelijk op tegen het illegaal gebruik hiervan.